14 Şubat 2012 Salı

Excel ile Basit İş Programı Hazırlama - 2.Çözüm

Daha önce hazırladığımız iş programını grafik üzerine işlemeyi denemiştik. Şimdi biraz daha düzgün bir format oluşturmayı deneyelim. Aşağıdaki gibi bir formatla işe başlayalım.

İlk olarak proje tarihini girelim. Buradaki örnekte 07.02.2012 tarihi girilmiş. Şimdi takvimin ilk gününü proje tarihi olarak atayalım. Bunun için E1 hücresine =B4 yazalım. Bu tarihin haftanın hangi gününe denk geldiğini görmek için E2 hücresine =METNEÇEVİR(E1;"gggg"). Eğer bu hücrenin gereksiz uzun olduğunu düşünüyorsanız E3 hücresine =SOLDAN(E2;1) yazabilirsiniz. Bu hücrelerin metin yönlendirmesini istediğiniz bu şekilde ayarlamak için hücreye sağ tıklayıp hücreyi biçimlendire tıklayınca karşınıza çıkan pencerenin hizalama sekmesindeki yönlendirmeye 90 derece yazabilirsiniz. Biçimlendirmeyi tamamladıktan sonra E1:E3 hücrelerini seçip takvimin devam etmesini istediğiniz güne kadar ekranın sağ tarafına doğru sürükleyerek takvimi oluşturabilirsiniz.

Takvimimiz ve aktivitelerimiz hazır olduğuna göre koşullu biçimlendirme ile aktiviteleri takvim üzerine nasıl işaretleyebileceğimizi deneyelim. Bunun için E7 hücresini seçelim ve giriş sekmesindeki koşullu biçimlendirmeye tıklayalım. Açılan pencereden yeni kurala tıklayalım.

Kural türü olarak biçimlendirilecek hücreleri belirlemek için formül kullana tıklayalım ve formül olarak =VE(E$1>=$B7;E$1<=$D7) yazalım. Bu formül takvim gününü iş programındaki aktivite başlangıç ve bitiş günleriyle karşılaştırıyor ve iki koşulunda sağlanması durumunda (takvim gününün aktivite başlangıç ve bitiş tarihi arasında olması durumunda) doğru değerini alıyor. Formul doğru değerini alırsa hücre biçimlendirmesi önizlemedeki hale gelecek.

Bu biçimlendirmeyi yapmak için ise biçimlendire tıklayalım. Karşımıza çıkan penceredeki dolgu sekmesine tıklayalım ve yeşil renkli butona ve ardından tamama tıklayalım.

Gördüğünüz gibi formül doğru değerini aldı ve koşullu biçimlendirme hücreyi yeşile boyadı.

Bu formülü her hücreye tek tek girme şansımız olmadığından, bu hücreyi aşağı doğru sürükleyerek koşullu biçimlendirmeyi diğer aktivitelere de taşıyalım.

Şimdi E7:E15 hücrelerini seçelim ve takvimin son gününe kadar ekranın sağ tarafına doğru sürükleyelim.

E7 nolu hücreye dönecek olursanız, iş programımızın oluştuğunu göreceksiniz.

11 yorum:

  1. Merhaba. Bu öğrettiğiniz yöntem işin özünü kavramak için mi kullanılıyor. Yoksa büyük projelerde ihaleye hazırlanırken vs mi? Merak ettiğim şu; neden primavera değil de bu yöntem?

    YanıtlaSil
  2. Çağrı merhaba,
    Yazıdaki yöntem işin özünü anlamak için kullanılabildiği gibi,hızlı ve basit iş programları hazırlanmasında da kullanılabilir.

    "Neden primavera değil de bu yöntem?" soruna ise farklı cevaplar verilebilir. Örneğin; küçük bir şantiyede çalışıyorsundur, primavera kullanacak yetenekte biri mevcut yoktur, ya da yüksek telif hakları ödeyerek primavera almak istemiyor olabilirsin, iş verenin basit excel'de bir iş programı istemiş olabilir v.b.

    Tabi ki büyük projelerde iş programı oluşturmak ve takip etmek, bu iş için özelleşmiş, primavera gibi bir yazılım ile çok daha kolaydır ama gerekli şartlar sağlandığında.

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkürler. Bugünlerde ben de böyle bir durumla karşılaştım. Projenin sonlarına doğru kalan işleri takip etmek için böyle bir program yaptık. Fakat bizdeki makro ile çalışıyor. Temel mantık aynı...

    YanıtlaSil
  4. Bu bilgiler ile hazırlanmış, sadece tarih ve imalat isimlerini değiştirerek kullanılabilecek bir draft var mıdır..?
    Teşekkür ederim.
    İzzet ONUR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki böyle bir belge yok. Kendi belgenizi yukarı anlatıldığı gibi hazırlamanızı öneririm.

      Sil
  5. Hücrelerde doğru ibarelerl çıkıyor nasıl yok ederiz?

    YanıtlaSil
  6. merhaba, anlattığınız şekilde bir plan oluşturdum fakat nisan sonu başlayan bir işte mayıs başına geçişte tarih olarak ayın başında o renli kısılar kalıyor ileri doğru ilerlemiyor nasıl düzeltebilirim

    YanıtlaSil
  7. inşaat planlaması yaparken, temel kavram adamsaattir. adamsaat bazlı planlama da ancak çok kurumsal, ayrı bir planlama departmanı olan firmalarda yapılabiliyor.

    http://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/adam-saat-nedir.html

    YanıtlaSil
  8. Elinize sağlık... Basit fakat, küçük şantiyelerde (kendi yazlığımda) işe yarar bir program... Ben sorun yaşamadım...

    YanıtlaSil
  9. Teşekkür Ederim Güzel Aslında Maliyetsiz

    YanıtlaSil
  10. bİR SORUM OLSA YARDIMCI OLUR MUSUNUZ ? BAŞLANGIÇ TARİHİ BELLİ VE ÖRNEĞİN 3 GÜN SÜRE EKLEDİĞİM ZAMAN BAŞLANGIÇ TARİHİNİ DE EKLEYEREK 4 HÜCRE BOYUYOR. SÜRE KISMINDA 3 GÜN AMA İÇERİKTE 4 HÜCRE BOYUYOR. NASIL ÇÖZEBİLİRİM BUNU ?

    YanıtlaSil