18 Şubat 2012 Cumartesi

Tablo Çözümleme - 2.Yöntem: Array Formülleri

Dünkü yazımızda düşeyara formülünü kullanmıştık. Bugün ise array formülleri kullanacağız. Yine aynı formattaki tablomuzu kullanacağız. İlk olarak array formüllerinde kullanacağımız adları tanımlamakla işe başlayalım. Bunun için formüller sekmesindeki ad yönetcisi düğmesine tıklayalım.

Açılan pencerede yeniye tıklayalım ve 8.kattaki kesitleri arrayler halinde tanıtalım.

Ad olarak kat_8 yazalım ve başvuru yeri olarak B3:L3 aralığını seçelim. Böylece 1 satır * 8 kolonluk bir array tanımladık.

Aynı şekilde tüm katlara ait adları tanıtalım. Toplamda 8 adet (1 * 8) boyutunda array tanımlamış olduk. Değer kolonunda arraylerin aldığı değerleri görmeniz mümkün.

N kolonuna daha önceden hazırladığımız kolon numaralarını yazalım. O2:O12 aralığını seçelim entera basalım ve formül olarak =DEVRİK_DÖNÜŞÜM(kat_1) yazalım ve yazdıktan sonra ctrl, shift ve enter tuşlarına basalım. Dikkat ederseniz excel formülün başına ve sonuna parantez ekledi. Bu hareketi yapmamızdaki amaç excele bu formülün bir array formülü olduğunu göstermekti. Devrikdönüşüm formülünü kullanmamızdaki amaç ise 1 satır * 8 kolonluk arrayin formatını 8 satır * 1 kolon formatına çevirmek. Formülü yazarken kat_1 karakterlerini girdiğimizde excel ad yöneticisinden bizim için seçtiği arraylari listeledi.

Formülümüzün doğru çalışıp çalışmadığını kontrol edelim, B10:L10 ve O2:O12 aralığındaki sayıların toplamını kontrol edelim. Her iki aralığın toplamı da 13550, yani formülasyonumuz doğru.

Aynı işlemleri diğer katlar için de yapalım. Bunun için O2:O12 aralığındaki hücreleri kopyalayalım ve O13:O23 aralığına yapıştıralım. Ardından bul ve değiştir (ctrl ve f) fonksiyonu yardımıyla formüller içerisindeki kat_1 değerini kat_2 ile değiştirelim. Bunun için aranan değeri olarak kat_1, yeni değer olarak kat_2 ve konum olarak formülleri seçelim ve tümünü değiştire tıklayalım.

Yeni tablomuz hazır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder