13 Şubat 2012 Pazartesi

Planlanan-Gerçekleşen İlerleme Grafiği Hazırlama

Elimizde tamamlanmış bir şantiyeye ait planlanan ve gerçekleşen ilerleme datası olduğunu varsayarak bir grafik hazırlayalım. Datamız kabaca aşağıdaki şekildeki gibi olacak.

Şimdi datanın tamamını seçerek ekle sekmesinden iki boyutlu çizgi tipi grafiği seçelim.

Excelin otomatik ayarlarla oluşturduğu grafik karşımıza çıktı. Şimdi grafik üzerinde biraz daha çalışalım.

Kümülatif gerçekleşen ilerleme serisine sağ tıklayalım ve veri serilerini biçimlendire tıklayalım. Karşımıza çıkan pencerede işaretçi seçeneklerine girelim ve işaretçi türü olarak yok seçelim. Grafik üzerindeki x şeklindeki işaretçinin kaybolduğuna dikkat edin. (Hazırlayacağınız grafiklerde bu işaretçiyi kaybetmek istemiyorsanız işaretçi seçenekleri menüsünden işaretçi tipini ve boyutunu değiştirebilirsiniz.)

Şimdi aynı seriye ait veri etiketlerini grafik üzerinde görelim. Bunun için kümülatif gerçekleşen ilerleme serisine sağ tıklayalım ve tekrar veri etiketleri ekleye tıklayalım. Şimdi etiketleri grafik üzerinde görebiliyoruz fakat bu etiket planlanan serisine mi ait gerçekleşen serisine mi ait net olarak ayırt edemiyoruz. Bu sebepten dolayı grafiğimizin hala biçimlendirilmeye ihtiyacı var.

Bunun için eklediğimiz veri etiketlerinin üzerine sağ tıklayalım ve tekrar veri etiketlerini biçimlendire tıklayalım. Karşımıza çıkan pencerede etiket seçeneklerinden etiket konumunu üste olarak değiştirelim. Grafiğimiz daha netleşti ama hala bir sorun var. Dikkatli bakarsanız veri etiketlerinin rengi seri rengi ile aynı değil.

Bunu düzeltmek için veri etiketlerini seçelim ve karşımıza çıkan biçimlendirme menüsünden yazı tipi rengini seri rengine benzer bir renkle değiştirelim.

Yukarıdaki işlemleri kümülatif planlanan serisi için de tekrarlarsak aşağıdaki görünümde bir grafik elde etmiş olacağız. (Küçük bir not, kümülatif planlanan serisine ait veri etiketlerinin konumunu alta olarak değiştirdim.)

Şimdi gerçekleşen ilerleme ve planlanan ilerleme serilerinin grafik tipini değiştirelim. Gerçekleşen ilerleme serisine sağ tıklayalım ve tekrar seri grafik türünü değiştire tıklayalım. Karşımıza çıkan grafik tiplerinden listenin en başındaki kümelenmiş sütun tipini seçelim.

Aynı işlemi planlanan ilerleme serisi için de tekrarladığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir grafik çıkacak.

Şimdi değişik bir şey deneyelim, gerçekleşen ve planlanan ilerleme serilerinin değerlerini sağdaki eksene taşıyalım. Bunun için planlanan ilerleme serisine sağ tıklayalım ve tekrar veri serilerini biçimlendire tıklayalım. Karşımıza çıkan pencerede seri çizim yeri olarak ikincil ekseni seçelim. Yeşil renkli gerçekleşen ilerleme serimizi kaybolmuş gibi gözükse de aslında planlanan ilerleme serisinin altında kaldı. Bu durumu düzeltmek için yine aynı penceredeki boşluk genişliğini yeşil renkli seriyi görene kadar arttıralım.

Şimdi gerçekleşen ilerleme serisini seçelim ve aynı işlemi tekrarlayarak ikincil eksene taşıyalım.

Herşey yolunda giderse karşımıza aşağıdaki gibi bir grafik çıkacak.

Bu grafiği ayrı bir sayfaya taşıyalım. Bunun için de grafik üzerindeki beyaz alana sağ tıklayalım ve tekrar grafiği taşıya tıklayalım, yeni sayfayı seçelim.

Grafiğimiz sunuma hazır. Bu çalışmamızda grafik eksenlerindeki değer aralıklarında değişiklik yapmadık. Eğer bu aralığı değiştirmek isterseniz yatay veya dikey ekseni seçip sağ tıklayıp ekseni biçimlendire tıklayalım. Eksen seçeneklerindeki en az ve en fazla değerlerini sabite tıklayarak istediğimiz değere getirebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder