Excel'de hücre içerisinde sürekli kullandığınız uzun formülleriniz varsa, kendi fonksiyonlarınızı kullanmak sayfa düzeni açısından faydalı olacaktır. Yaptığınız çalışmaları başka insanlar incelediği zaman anlaşılması, takibi ve hatta modifiyesi daha rahat olacaktır. Bunu yapmak için geliştirici sekmesindeki visual basic düğmesine tıklayalım.
Şimdi soldaki listede boş bir alana sağ tıklayalım ve insert ardından module’e tıklayalım. Modülümüz eklendi, şimdi formülü tanıtalım. Burada tanıtacağımız her fonksiyon için fonksiyon başını ve sonunu tanıtmalıyız. Bunu yapmak için Function FonksiyonAdı(Girdi1,Girdi2,…) as GirdiTipi ve End function terimleri kullanılmalıdır. FonksiyonAdı fonksiyonu parantez içerisinde tanımlı GirdiTipi tipindeki girdileri kullanarak bu iki satır arasında yazılmış tüm işlevleri yerine geçirecektir.
Yazmak istediğimiz fonksiyonun 2 sayı arasındaki tüm sayıları toplamasını istiyoruz. Bunun için modülümüze
Function ardısıktoplama(x, y) As Single
For i = x To y
ardısıktoplama = ardısıktoplama + i
Next i
End Function
satırlarını ekleyelim.
Bu fonksiyon single tipindeki x ve y değerini alıp for döngüsünde kullanarak sonuca ulaşır. Topladığımız sayılar tam sayı olduğu için single tanımlaması kullandık. Toplayacağımız sayılar ondalıklı sayılar olsaydı double tanımlaması kullanmalıydık. Bu tanımlamaları neden yapıyoruz? Eğer girditipi tanımlamazsanız excel gereksiz yere bellek kullanacaktır. Şu an sadece 5 satırdan oluşan bir kod hazırladık. Eğer binlerce satırdan ve yüzlerce değişkenden oluşan kodlar kullanırsanız bilgisayarınızın belleği zorlanabilir, yani excel yavaşlayabilir.
Bu fonksiyonu kullanmak için hücre içerisinde = ile başlayarak module içerisinde daha önce yazdığımız FonksiyonAdı formülünü yazıp(ardısıktoplama) parantez içerisinde (B1;B2) yazmalıyız.
Formülümüz çalışıyor, sonuç olarak 515 değerini verdi. Bazı durumlarda B1 ve B2 hücrelerini değiştirmenize rağmen formülün sonucu değişmeyebilir. Bunu engellemek için module içerisinde fonksiyonu tanımlarken for döngüsünden önce
Application.Volatile = True
satırlarını eklemeliyiz. Bunun sakıncası ise B1 ve B2 değerlerini değiştirmemenize rağmen bu formüldeki tüm işlemleri gereksiz yere tekrarlayabilir, yani excel yavaşlayabilir.
Module içerisine yukarıdaki koşullara uyarak istediğiniz kadar farklı fonksiyon tanımlayabilirsiniz. Hatta bir fonksiyon içerisinde başka bir fonksiyon bile çağırabilirsiniz. Bunun için x değerini baslangıc adlı başka bir formül ile hesaplayacağımızı varsayalım.
For döngüsünden önce
x = baslangıc(B1)
satırlarını eklemeliyiz. Bu durumda baslangıc fonksiyonu ardısıkfonksiyonu hala aktifken B1 hücresindeki değeri kullanarak yeni x değerini atayacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder