8 Eylül 2012 Cumartesi

Excel'de Hücredeki Sayının Yanına Birim Yazmak

Dışarıdan alınan bir tablo üstünde çalışmanız gerektiğinde çoğu zaman karşılaştığımız sıkıntılardan biri de üzerinde 4 işlem yapmanız gereken sayısal verilerin hücre içine “birimleri” ile birlikte yazılmasıdır. Bu nedenle Excel hücredeki veriyi “metin” olarak algılar ve matematiksel işlem yapmanıza izin vermez. Konuya mahal listelerinden örnek verirsek;


 Tabloyu hazırlayan kişinin “Alan” kolonuna “m2” bilgisini de girmesi ile bilgiler “Metin” olarak algılanmıştır. (Bunu verinin sola dayalı yazılmasından da anlıyoruz). Tabloyu hazırlayanın bu tabloda toplam alanı merak etmesi durumunda, aklında bu 3 sayıyı toplayıp, “34 m2” cevabına ulaşması pek de zor değildir. Peki 1.800 adet mahalin bulunduğu bir projede çalışıyorsanız ve size farklı farklı sorular geliyorsa. İnşaat alanının katları dağılımı nedir? Toplam kaç m2 salon var? v.b.

Konuyu fazla derinleştirmeden ve dağıtmadan size bir ipucu vereceğim. Yukarıdaki sorunu 2 şekilde aşabilirsiniz. Tablonuzun yanına bir kolon daha açıp bu kolonda “birim” bilgisini tutabilirsiniz.


Ya da bu yazının da amacı olan “Hücre Biçimlendirmesi”nde bazı değişiklikler yapabilir, yanında “m2” yazan sayısal veriler tutabiliriz.

Excel’de hücreye girilen bilgiyi size sunulan bir çok kategoride(sayı, tarih, para, saat …)  listeleyebildiğiniz gibi size sunulan “İsteğe Uyarlanmış” kısmından yararlanarak kendi biçimlerinizi oluşturabilirsiniz. Fark ettiğiniz gibi konu geniş bir konu. Üzerine sayfalarca yazı yazılabilir. Biz konuyu basit, giriş seviyesinde tutup, geri kalanını şimdilik sizin araştırma ve hayal gücünüze bırakacağız.

“Alanı” kolonuna gelin ve alan bilgisi girilecek hücreleri seçip “sağ” tıklayın.



“Hücreleri Biçimlendir”e tıklayın.


“Sayı” sekmesinden “Kategori” bölümünde “İsteğe Uyarlanmış” kısmına tıklayın. 
Tür kısmına 0,00 “m2” yazın. Excel “ “ içine yazılanları o hücreye girilen verilen sayının yanına yazacaktır. Örnek yazan yerde, hücreye girilen bilginin nasıl görüleceği gösterilmektedir. 0,00 girildiği için sıfırdan sonra iki basamak gösterilecektir.



Hücre biçimlendirmeye basit bir örnek verdik. Daha ileri seviye yazılarda görüşmek dileğiyle, hoşçakalın.


13 yorum:

  1. Pratik bir paylaşım. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. FAYDALI BİR BİLGİ PAYLAŞIMI

    YanıtlaSil
  3. PEKİ AYNI FORMÜLDE 1000 LİK AYIRAÇ DA YAPMAK MÜMKÜN MÜ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğuz Bey, mümkün.
      Tür kısmına #.##0,00 "m2" yazmanız yeterli.
      Selamlar,

      Sil
  4. basit ama çok kullanışlı bir işlev Allah razı olsun

    YanıtlaSil
  5. Teşekküeler. Çok işime yaradi.

    YanıtlaSil
  6. çok teşekkürler yararlı bilgileriniz için =)

    YanıtlaSil
  7. 1R3016001 sayısını isteğe uyarlanmış bölümde 1/ R3 016 001 şeklinde ya da 1-R3 016 001 nasıl yazdırabilirim görüntüleyebilirim

    YanıtlaSil
  8. m2 değilde stand yazdırmak istiyorum ama onu yazmıyor nedeni ni biliyor musunuz

    YanıtlaSil