13 Şubat 2012 Pazartesi

Excel ile Basit İş Programı Hazırlama - 1.Çözüm

Elimizde aşağıdaki gibi basit bir iş programı olduğunu varsayalım ve grafiği oluşturmaya başlayalım.


Ekle sekmesinden iki boyutlu yığılmış çubuk grafik tipini seçelim.

Karşımıza boş bir grafik çıktı. Şimdi elimizdeki serileri grafiğe ekleyelim. Bunun için grafiğe sağ tıklayıp veri seçe tıklayalım.

Karşımıza çıkan pencereden ekle butonuna tıklayalım ve ekleyeceğimiz seriye ait seri adı ve seri değerlerini seçelim ve tamama tıklayalım. Önce başlangıç tarihlerini girelim(B2-B6 hücreleri), ardından süreleri gireceğiz(C2-C6 hücreleri). Bitiş tarihlerini girmemize gerek kalmayacak.

Gördüğünüz gibi elimizdeki grafikte aktivite isimleri 1-2-3-4-5 şeklinde ve tarihler üst üste geçmiş durumda.

Bu karışıklığı düzeltmek için önce aktivite isimlerini değiştirelim. Yatay eksen etiketleri altındaki düzenle butonuna tıklayalım ve eksen etiketi aralığı olarak A2-A6 hücrelerindeki aktivite isimlerini seçelim ve tamama tıklayalım.

Tarih eksenini seçelim ve ekseni biçimlendire tıklayalım. Karşımıza çıkan penceredeki hizalama seçeneklerinde özel açı değeri olarak -45 derece girelim.

Şu an aşağıdaki gibi bir grafik elde ettik.

Şimdi mavi renkli başlangıç tarihi çubuğunu seçelim ve sağ tıklayıp veri serilerini biçimlendire tıklayalım.

Karşımıza çıkan penceredeki dolgu seçeneklerinden dolgu yok seçeneğine tıklayalım.

Dikkat ederseniz grafikteki aktiviteler tablomuzdaki sıranın tam tersi sıralanmış durumda. Bunu düzeltmek için aktivite eksenini seçelim ve sağ tıklayıp ekseni biçimlendire tıklayalım.

Karşımıza çıkan penceredeki eksen seçeneklerinden ters sırada kategorilere tik atalım.

Şimdi aktivite sıramız düzeldi. Dikkat ederseniz bu sefer de başlangıç tarihleri grafiğin üstüne taşındı. Bunu düzeltmek isterseniz aynı penceredeki yatay eksen kesişmelerini en yüksek kategoride olarak değiştirmeniz gerekli.

Şimdi başlangıç tarihleri eksenini biçimlendirelim. Grafik başında ve sonunda çok fazla boşluk olmasına ihtiyacımız yok. Bunun için başlangıç tarihleri eksenini seçelim ve sağ tıklayıp ekseni biçimlendire tıklayalım.

Şimdi eksen seçeneklerindeki en az ve en fazla seçenekleriyle biraz oynayalım. 40968 ve 40975 değerleri görsel açıdan tatmin edici. Bu değerler sizi yanıltmasın, bunlar aslında tarih formatındaki hücrelerin sayı formatına dönüştürülmüş hali.

Şimdi aktivite ve başlangıç tarihi eksenlerini seçelim ve giriş sekmesindeki metin boyutunu istediğimiz şekilde değiştirelim.

Son olarak aktivite sürelerini grafik üzerinde gösterelim. Bunun için kırmızı renkli çubuğa sağ tıklayıp veri etiketleri ekleye tıklayalım.

İş programımız tamamlandı.

2 yorum:

  1. Oluşturduğunuz grafiği şablon olarak kaydetmeyi unutmayın.

    YanıtlaSil
  2. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil