18 Nisan 2011 Pazartesi

Primavera nedir?

 Google AdWords’de kelimelerin aranma istatistiklerine bakıyordum. 12/04/2010 itibarıyla; “Primavera” kelimesi Türkiye’de aylık ortalama 3.350.000 kere aranmış. “Primavera Kurs” ve “Primavera indir (download)” anahtar sözcükleri de hatırı sayılır aramalara sahip. Anahtar sözcükler arasında benim ilgimi çeken ise “Primavera nedir” anahtar sözcüğü aylık ortalama 170 kez aranırken, “Primavera kurulumu” aylık ortalama 140 kez aranmış. Demek ki Primavera’yı kurmak isteyen insan kadar, Primavera’nın ne olduğunu merak edenler de var! Bu nedenle “Primavera nedir?” sorusuna cevap veren bir yazı yazmaya karar verdim.
Siz okuyucularımın değerli zamanından tasarruf etmek için bu soruya 2 seviyede cevap vereceğim. 1.si basit , 2.si detaylı bir cevap olacak.


1. Basit Cevap
Projelerde amaca ulaşmak için gerçekleştirilmesi planlanan işler, birbirleri ile olan ilişkileri (biri biter diğeri başlar, bitmeden başlamaz, birlikte başlar v.b.) ile yazılıma girilir. Bu işlere, süreleri, gerekli kaynakları (malzeme, makine, ekipman, iş gücü v.b ) ve parasal karşılıkları (maliyet ve geliri v.b.) girilir, yazılım koşturulduğunda projenin zamana yayılı bir iş programına sahip olunur. Zaman içerisinde gerçekleşen, süre, kaynak, maliyet ve gelir bilgileri güncellenerek, projenin o anki durumu modellenmiş olur, yolunda gidip gitmediği analiz edilir.

2. Detaylı Cevap
“Primavera Software Inc.”, proje bazlı çalışan firmalara proje portföy yönetimi çözümleri sağlayan lider bir firmaydı ve 2008 Ekim ayında Oracle firması tarafından satın alındı. Oracle, şirketlere yazılım ve donanım çözümleri sağlayan çok büyük bir firmadır, belki bu konuda yüzlerce ürünü olabilir. Bununla birlikte, Oracle’ın Primavera adının geçtiği toplam 10 adet ürünü bulunmakta ve bu ürünlerin 22 farklı sektörde (İletişim, Eğitim ve Araştırma, Mühendislik ve İnşaat, Ticaret v.b.) uygulamaları gerçekleştirmektedir. Gördüğünüz gibi, farklı ürünler farklı sektörlerde kullanılıyor olsa da, Primavera dendiğinde ilk akla gelen “İnşaat Sektörü” ve “Primavera P6 Professional Project Management” yazılımıdır. Kısaca “P6” olarak yazılır. Bu yazılım, kaynak kapasitelerinin dengelenmesinde, karmaşık projelerin planlanması, çizelgelenmesi ve kontrolünde, en iyi kaynak dağılımının yapılması ve ilerlemenin takibinde, performansın izlenmesi ve planlanan ile karşılaştırılmasında, “Eğer Senaryoları”nın (What-if Analysis) oluşturulması ve alternatif proje planlarının analizinde kullanılır.
Her ne kadar güncel durum yukarıda anlatıldığı gibi olsa da Primavera’nın dünyada yayılmasında “Primavera Project Planner” yazılımının rolü büyüktür. 1983 yılında DOS tabanlı sürümü, 1994 yılında Windows ara yüzlü sürümü duyuruldu. Özellikle bu yazılımın sürüm 3 serisi bir ekoldür. Kısaltması “P3” olarak yazılır. Her ne kadar geliştirilmiş hali P6 sektöre sunulsa da, hala P3’ün sektörde en çok kullanılan yazılım olduğu görülmektedir.
Primavera P3
50% (765 votes)
Primavera Enterprise
20% (301 votes)
Microsoft Project
9% (135 votes)
PowerProject / TeamPlan
7% (114 votes)
SureTrack
1% (16 votes)
Openplan
1% (16 votes)
Spider Project
1% (10 votes)
Artemis
1% (8 votes)
CS Project Professional
0% (7 votes)
P3 eski bir yazılım olması ve fare kullanımını kısıtlamasına rağmen klavye kısa yollarını zekice kullanması ile planlamacılar arasında popülerdir. Zamanla, genç kardeşi P6’nın ise P3’ün yerini alacağına ise şüphe yoktur.
“Primavera nedir?” yazımızı program ile ilgili 2 yararlı bağlantı verip sonlandıralım. Konu ile ilgili her türlü aklınıza takılan soruyu bana yazmaktan lütfen çekinmeyin.
Sağlıcakla kalın.

37 yorum:

  1. Merhaba Şu an teknik ofis görevlisi olarak çalışıyorum ve inşaat mühendisliği ile uzaktan yakından ilişkim yok, çalıştığım yerde P3 kullanılıyor. Sorum şu P6 daha mı kolay?? hiç bilmeyen biri yani ben nasıl öğrenebilirim, inşaat mühendisi ile aynı düzeyde kullanabilirmiyim. Bunu öğrenmein en kolay yolu nedir.

    Yazınız çok açıklayıcı olmuş, sorularıma yanıt alabilirsem minnettar kalırım.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, genel ofis programlarına ve fare kullanımına alışmış biri için P6 daha kolaydır. Ama genel anlamda hangi programı kullanırsan kullan CPM (Critical Path Method) mantığını kavramış olman gerek. P3 programının "help" dosyalarını okuman sana çok şey katacaktır. Diğer bir tavsiyem de, PMI'ın yayımlamış olduğu PMBOK adlı kitabın "Time Management" kısmını okuman. Primavera ve benzeri programları çok iyi kullanman için inşaat mühendisi olmana gerek yok. Primavera piyasada en çok inşaat işlerinde kullanıldığı, süreçleri ve olayları inşaat mühendilerine yakın olduğu için inşaat işlerinde gündemde. Yok sa bilimsel bir proje de, mesela DNA üzerinde çalışma yapan bir grup bilim adamı da projesini primavera ve ya benzeri bir program ile oluşturabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erdem Beye katiliyorum.Primavera sektorlerden bagimsiz.ancak raporlama yapisi kendi icindeki hiyerarsisi insaat projelerinin planlamasina daha uygundur.Mesleginizin bir onemi yok.ben matematikciyim ama santiyede primavera kullaniyorum.
      saygilar

      Sil
  3. verdiğiniz bilgiler için teşekkürler erdem bey. Ben inşaat sektöründe yeni çalışmaya başlayan bir endüstri mühendisiyim. P6 veya p3 ü öğrenmek istiyorum. Fakat yurtdışındayım ve şantiyemizin bulunduğu yerde bunun kursunu alma imkanım yok. Bu konuda bana yardımcı olacağını düşündüğünüz, bir eğitim seti (cd,kitap vs.) mevcutmudur. Varsa bu seti nasıl temin edebilirim. Daha da önemlisi ücret karşılığı online ders alabileceğim, önereceğiniz birisi var mı? İlginize ve yardımlarınıza şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akım muhendislikten eğitim aldım
      Yetkili Oracle partneri firma.hen eğitim hem eğitim sonrası her tür destek alabiliyorsunuz

      Sil
  4. Yaşar Bey merhaba,İnternette ücret karşılığı online Primavera kursları bulunmakta ama konu ile ilgili bir deneyimim ve bilgim yok açıkçası. Ne derecede yararlıdırlar bilmiyorum. Benim size tavsiyem, İnternetteki online ücretsiz kursları bir denemeniz. Bu sitelerden bir tanesinin adresini buraya kopyalıyorum. http://www.pmsite.com/Courses.aspx Araştırırsanız daha fazlasını bulacağınızdan eminim. Aynı şekilde CD içeriğini belki İnternet araştırmalarınızda bulursunuz. Kitap olarak, P6 CD'si içinde gelen "Guide Book"ları okumanız yararlı olacaktır. Ama kesinlikle P3 "Help" dosyalarını okuyun. Çok şey öğreneceksinizdir. Özel bir konu üzerine sorularınız olursa da bu site üzerinden cevaplamaya çalışırım. Selamlar.

    YanıtlaSil
  5. Erdem Bey
    Primavera 6 öğrenmeye çalışan biri olarak internette türkçe döküman sıkıntısı yaşamaktayım.Eğer bu konuda yardımcı olursanız gerçekten çok minnettar kalacağım.İlginize şimdiden teşekür ederim.
    Saygılarla.

    YanıtlaSil
  6. merhaba, konuyla ilgili olarak http://www.pmsite.com 'dan online eğitim almanızı tavsiye ederim. Ben aldım çok faydası oldu, 139 dolar verdim ama, verdiğime değdi.

    YanıtlaSil
  7. Gökhan Bey,
    P6'nın internette Türkçe dokümanı gerçekten sıkıntılı. Bu konuda paralı eğitimler almak mümkün ama parasız çözümler düşünelim... Siz aklınıza takılan soruları bir düşünün ve ilk 5'ini seçin ve bizimle paylaşın. Bizde size bu blog sitesi üzerinden, gerekirse yeni "post"lar oluşturarak yardımcı olalım. Daha sonra diğer sorularınıza geçeriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://twimdata.blogspot.com/
      blogunu kurdum elimdeki bi kac belgeyi ekledim.belge eklemek isteyen arkadaslar irtibata gecebilirler.turkiye bu konuda gercekten cok geri her birimize buyuk gorevler dusuyor
      saygilarmla

      Sil
  8. hocam ben inşaat mühendisliği son sınıf öğrencisiyim dayımın kaba yapı taşeronluğu firması var muhtemelen orda çalışacağım gibime geliyo.yazın ben stajdayken yüklenici firma genç mühendisimizden bi imalat programı istedi eleman çok iyi bilmediğinden bi program yapmış evlere şenlik :) ben bu duruma düşmek istemem o bakımdan bu programla ilgileniyorum.benim sorum bu program illaki çok büyük işleri mi düzenliyo yoksa kalıp beton dökümü vs gibi daha az kapsamlı işleri de düzenleyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
  9. P6 çok büyük projelerin planlanmasında kullanıldığı gibi, göreceli olarak küçük projelerin de planlanmasında kullanılabilir. Küçük projelerde, P6'nin bir çok özelliğini daha etkili kullanabilirsin. Ama unutmamak gerek, P6 v.b. programlar birer araçtır. Öncelikle "planlama" öğrenmeni ardından kullanacağın "araç"a karar vermeni tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  10. Erdem Bey, ben orta seviyede P3 kullanmayı biliyorum. P6'ya geçmek istedim ancak boş proje sayfası bile açmayı beceremedim. Kaynak sıkıntısı çekiyoruz. Sahip olduğunuz P6 kaynaklarına nasıl ulaşabiliriz? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. P3'ü kullanabildiğinize göre, Primavera'nın mantığına alışıksınız. Geriye kalan biraz araştırma ve çalışma. Bu nedenle sıkıntı hissetmenize gerek yok. Kaynak konusunda ise, elimde özel bir kaynak yok. Youtube'u açıp P6 diye arama yaptığınızda yüzlerce eğitime ulaşabilirsiniz. Eğer İngilizce sıkıntısı varsa videoların görselliğinden bile çözüme ulaşabilirsiniz. Size tavsiyem burada yorumlarda da paylaşılan sitelerden, Youtube v.b. dijital ortamlardan temel bilgilerinizi geliştirmeniz. Daha sonrasında aklınıza takılan özel soruları da bizimle paylaşmanız.

      Sil
  11. Erdem Bey ;
    Primavera kullanmayı bilmiyorum ancak planlama konusuna aşinayım. Ankara'da tavsiye edebileceğiniz özellikle inşaat proje yönetim-planlama alanında primavera kursu veren iyi bir yer biliyormusunuz. Yardımcı olursanız sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakan Bey,
      Maalesef Ankara için bilgi sahibi değilim.
      Selamlar,

      Sil
  12. Erdem Bey,ben inşaat mühendisiyim ve benim size Primavera P6 ile ilgili bir sorum olacak. Resource bölümündeki price-unit kısmına sadece tamsayı yazabiliyorum.Örneğin : 3$ gibi....Ancak küsuratlı sayı da yazmam gerekiyor. Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Ekrem Bey merhaba,
      P6 sandart görünümünde en üsttek Tool Bars'daki "Edit" başlığının altından "User Preferences"ı seçin. Açılan pencerede 3. sırada "Currency"i tıklayın. "Show decimal digits" seçeneğini aktif hale getirin. Artık para değerleri yüzdelik değerleri de gösterilecektir.
      Selamlar,

      Sil
  13. Erdem Bey merhaba
    Mekanik tesisat sektorunde 15 yildir calisiyorum. Halihazirda da merkez ofiste yoneticilik yapiyorum. Makina muhendisiyim. Primavera ogrenmeye niyetlendim fakat sonradan bunun benim durumum icin uygun olup olmadigina, baska bir deyisle birinci onceligim olup olmadina karar veremedim, sizin yorumunuzu merak ettim goruslerinizi belirtirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Öncelikle böyle bir konuda naçizane fikrimi sorduğunuz için teşekkür ederim.

      Firmanızın merkez ofis ve saha yönetiminde Primavera’yı nasıl konumlandırdığı ile direkt alakalı bir soru. Eğer firmada proje yönetiminin Primavera üzerinden yapılması gibi bir karar veya anlayış yoksa şu aşamada Primavera’yı aktif kullanmayı öğrenmenize gerek olmadığını düşünüyorum. Diğer taraftan, çok hızlı ve basit bir şekilde Primavera ile planlama nasıl yapılır? Primavera’dan hangi raporlamalar alınabilir? Çıktıları nasıl okunur gibi konuları öğrenmenizin size fayda sağlayacağını düşünmekteyim. Bu son bahsettiğim kısımların öğrenilmesi de bir mühendis için gerçekten çok kolaydır. Eğer bütçeniz uygunsa Primavera’nın temel kursuna gitmenizi, eğer uygun değilse internetten, Tekof v.b. kaynaklardan kısa araştırmalar ile öğrenmenizi tavsiye ederim.

      Aklınızdaki soruları blog’umuzdaki ilgili yazıların altına yazmaktan çekinmeyin.

      Saygılarımla,

      Sil
  14. Erdem Bey merhaba, öncelikle yazınız için teşekkürlerimi sunmak istiyorum. gayet açıklayıcı ve bilgi verici bir yazı. Benim sormak istediğim, Primavera ile MS-Project arasında ne gibi farklar bulunmakta ve birbirlerine olan üstünlükleri nelerdir acaba? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Saygılarımla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuba Hanım merhaba,
      Primavera ve MS Project arasındaki farklar üzerine detaylı ve özel bir çalışmam yok. İnternet'de bu konu ile yazılmış kapsamlı yazılar bulabilirsiniz. Okumadım ama Mesud Fehim Baydar tarafından yazılmış bir de kitap mevcut.

      Ben şahsen MS Project'i büyük projelerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir araç olarak görmüyorum. MS Project ancak Primavera'ya destek olarak veya kısa sürede hazırlanması gereken yerlerde kullanılabilir. Primavera ile MS Project'i karşılaştırmak zor. Primavera her anlamda daha kapsamlı ve yetenekli bir yazılımdır. Diğer taraftan MS Project'in (MSP) aklıma gelen eksikliklerini şöyle sıralayabilirim;

      1) MSP'nin Layout mantığı yoktur. Aktiviteleri hangi sıra ile oluşturursanız o sırada görmek durumundasınız.

      2) MSP karmaşık filtrelemelere uygun değildir.

      3) MSP'de, Data Date'e göre programı koşturduğunuzda başlamamış aktiviteleri standart olarak ötelemiyor.

      4) Program Primavera'da Data Date'i çalışma günün ilk dakikası olarak hesaplarken, MSP son dakikası olarak hesaplar. (Bu da Primavera'nın bir saçmalığı olarak düşünülebilir.)

      5) MSP 'de WBS mantığı yoktur.

      6) Activite ID ve Aktivite Kodları göstermeliktir.

      Şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Ama listeyi uzatmak mümkün.

      Selamlar,

      Sil
  15. Merhabalar Erdem Bey, Teknik Ofis bloğunuzu inceledim yapmış olduğunuz çalışmaları çok takdir ettim, teşekkür ediyorum. İnşaat mühendisiyim yurtdışında orta ölçekli bir firmada çalışmaya başladım. Planlama mühendisliği alanında kendimi geliştirmeyi düşünüyorum. Size bir konu hakkında fikir danışacağım, primavera 6 öğrenmeyi çok istiyorum bu programı bir kurs yardımı almadan öğrenebilirmiyim, tavsiye edebileceğiniz iyi eğitim cd'leri var mı? (ingilizce olması daha iyi olur) Son olarak Ms Project'i öğrenip sonradan Primavera'ya başlamam daha mı iyi olur? Yani ek olarak önerileriniz olursa belirtirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar;
      Primaverayı öğrenmek diye bir kavram bana biraz tuhaf geliyor. Primaveranın menülerini öğrenebilirsiniz belki ama öncelikle bilmeniz gereken planlama mantığıdır diye düşünüyorum. Keza primavera kullanabilmek için kursa gitmeye gerek yok ama işinizde bir fiil kullanmazsanız kendinizi geliştiremezsiniz ve bildiklerinizi de unutursunuz. Ms Project mi Primavera mı demişsiniz. Bence yazarın yazılarını okuduysanız bunu anlamış olmanız gerekirdi. Benim fikrim project başta pratikmiş gibi görünse de (excel kullananlar kendisini çok aşina hissediyor) primavera kadar yetenekli bir program değil. Bunu Erdem Bey de yazıların da belirtmiş zaten.

      Sil
    2. Merhaba,
      Blogu beğenmenize sevindim. Bir nebze olsun okuyanlara yardımcı olabiliyorsak hedefimize ulaşıyoruz demektir.

      Sorduğunuz soruya gelirsek. Primavera veya MS project gibi bir çizelgeleme yazılımını kullanmayı öğrenmeden önce, işin teorisini öğrenmekte fayda var. İnşaat mühendisi olduğunuz için belki üniversitede derslerini de almış olabilirsiniz ama ben buradan tekrardan hatırlatayım. Başlangıç olarak özellikle Kritik Yol Metodunun üzerinden bir geçin. “Forward Pass” ve “Backward Pass” hesaplamalarını bir hatırlayın. “Free Float”, “Total Float” terimlerini anlayın. Geriye kalan ise, seçeceğiniz yazılıma özel menülere alışmak. Kurs almak zorunda değilsiniz. İnternet, özellikle Youtube, bir çok görsel anlatım videosu içeriyor. Diğer taraftan kursa giderek temel seviye özellikleri çok daha hızlı ve yoğun şekilde de öğrenebilirsiniz. Eğer küçük iş programları hazırlayarak başlayacaksanız MS Project ile başlamanızı öneririm. MS ile başladıktan sonra da bir şekilde Primavera’ya yoğunlaşın yaklaşım olarak çok farklı olduğu noktaları göreceksiniz.

      Herşeyden önemlisi şantiyenizi gözlemleyin ve gereksinimleri tespit edin. Gereksinimlerin doğru tespiti, kullanacağınız yazılımları yeterli ve doğru bir şekilde kullanımanızı sağlayacaktır.

      Selamlar,

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba Erdem Bey,

    Yaklaşık 1 aydır Primavera üzerinden bir iş programını güncellemekteyim, yaptığım güncellemelerde farkettiğim bir olay şu oldu.
    Örnek olarak, Baseline start date ile actual start date aynı tarihler olsa bile Programı 3 gün ileri schedule ettiğimde planlanan finish date de 3 gün ileri gidiyor.. Baseline da tabiki sabit kalıyor. (Schedule date ile planlanan finish date arasında çok fazla gün var)

    Relationshiplerine baktığımda planlanan finish date i etkileyen bir durum olmadığını farkediyorum. Sonuç olarak bir işe 40 gün süre biçtiğimi düşünürsek programı ileri bir tarihe schedule ettiğimde işin süresi 67 güne çıkıyor. Bunun sebebi nedir ?

    Örneğin:
    A işi baseline start date: 12.Mart 2015
    Baseline finish date : 20 Nisan 2015

    Actual Start date : 12 Mart 2015 (A)
    Finish Date(planlanan) : 17. Mayıs 2015

    Schedule Date: 08.04.2015

    Relationshiplerinde herhangi bir sıkıntı yok ancak böyle bir problem var. Planlanan Finish date 'inde 20 Nisan 2015 olması gerekmez mi ?

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar :)
    Ben 1.sınıfa gececek inşaat mühendisi ögrencisiyim autocad 2014 u ögrendim ve üst sınıfta okuyan abilerimin başının etlerini yemem sonucu buraya kadar geldim.Sizelere sorum şu olacak acaba bu programı en iyi nasıl ögrenebilirim bana bu konuda yol gösterirmisiniz lütfen ? ve sizden gelecek hani şimdi bunu değilde şu programı ögren gibi tavsileride bekliyorum bilgi ve tavsiyeleriniz için şimdiden çok teşekkur ederim :)

    YanıtlaSil
  19. Lütfen biri bana yardımcı olabilir mi ?

    YanıtlaSil
  20. Merhaba Erdem Bey,

    Ben endüstri mühendisiyim kariyerimi inşaatta planlama mühendisi olarak sürdürmek istiyorum. Bunun için nasıl bir yol izlemeliyim. Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Benim sana tavsiyem, proje yönetimi hakkında teorik bilgi edinirken bir inşaat projesinin saha teknik ofisinde çalışman ve sürekli saha mühendisleri ile irtibatta olup işlerin nasıl ilerlediğini görmen olacaktır. Geç cevaplar için kusura bakmayın.
      Selamlar,

      Sil
  21. selamlar

    primavera ile hazırlanan dosyaları açmak için artık lisansınız olmasına gerek yok. primavera reader ile (kullanımı oldukça basittir) .xer uzantılı dosyaları görüntüleyebilirsiniz
    http://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/primavera-reader-ile-xer-dosyalari-acmak.html

    YanıtlaSil
  22. merhaba.ben primavera kursuna gitmeyi düşünüyorum.Primavera öğrenmek icin matematik bilgisi gereklimi?

    YanıtlaSil
  23. merhaba primavera ile planlanmış kaba yapı için örnek proje hiçbir yerde bulamadım, Avm- hastane -otel için yapılmış program elinde olan varsa yardımcı olursa sevinirim . yusufosmanoglu@outlook.com

    YanıtlaSil