12 Nisan 2011 Salı

Aktivite Kod mu, İKY (WBS) mi?

Bu yazıda; Primavera’da İş Kırılım Yapısı’nı (İKY) mı girelim yoksa iş programını Aktivite Kod’lar (Activity Codes) ile mi gruplayalım sorusuna cevap arayacağız.

Bu yazıdaki önemli noktalar;

Bir İKY’niz vardır. Bu İKY’yi Primavera’ya girmek istiyorsunuzdur.

Bu arada, İKY oluşturulması ayrı bir konudur, bunun Primavera’ya girilmesi ayrı bir konu. Bu yazımızın konusu İKY oluşturulması değildir.

İşin başında oluşturulan İKY’nin, işin tamamını kapsadığından emin olmak gerekir. İşin doğası gereği, İKY dışında kalan bir işin daha sonra programa eklenmemesi gerekir. Matematiksel olarak anlatırsak İKY’yi küme topluluklarına benzetebiliriz. İş kırılım kümlerinin bileşkesi proje kümesini vermeli, dışarıda bir iş kalmamalıdır. İKY ile öyle kümeler tanımlanmalıdır ki bu kümelerin kesişimleri olmamalıdır. Yani bir aktivite (bir iş) aynı anda sadece bir kümenin (bir kırılımın) elemanı olabilir.

Bu konuştuğumuz iki önemli nokta bize, kat, blok, mahal ya da bölge bilgisini İKY olarak kullanmamamız gerektiğini hissettiriyor. Ne olursa olsun bu bilgiler “Aktivite Kod” olarak girilmeli. Burada tek taraflı bir gerektirme oluştuğunu fark etmişsinizdir; her İKY kırılımı, Aktivite Kod olarak girilebilir ama her Aktivite Kod kırılımı İKY’ye girilemez. :)

Kendi Aktivite Kod uygulamalarımda hep bir yapı gözetmeye çalışmışımdır:

Kod 1: Kat bilgisi

Kod 2: Mahal Bilgisi

Kod 3: İKY 1. Kırılım

Kod 4: İKY 2. Kırılım v.b.

Diğer taraftan 42 yılını, Turner International firmasında, planlama işine vermiş Robert Kidney’in yaptığımız planlama çalışmalarında, bu konuda tamamen esnek davrandığını gördüm. Robert, Kod 1 olarak tanımlanan aktivite kodunda yeri geldiğinde “mahal” bilgisini yeri geldiğinde “kat” bilgisini ya da daha farklı bilgileri girerek “Layout”da, anlaması ve takibi kolay bir görünüm yaratıyor, İKY kullanmıyordu.

Benim size kişisel tavsiyem “İKY” tanımlamadan “Aktivite Kod”ları tanımlamanız. Aktivite Kod olarak tanımlayacağınız kırılımları da “Master Format” ve “Uniformat II” yi inceleyerek karar vermeniz.

Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle.

1 yorum:

  1. Gerçekten faydalı bir blog olmuş elinize sağlık. Mesleğe ilk başladığım yıllarda bu tip bilgileri çok aramıştım. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Maalesef ülkemizde insanlar bilgi paylaşmaktan kaçınıyor. Emeğinize sağlık, devamını dilerim.
    G. Topçu

    YanıtlaSil