13 Eylül 2012 Perşembe

Autocad Dosyasındaki Üst Üste Gelmiş Nesneleri Silmek


Metraj yaparken üst üste gelmiş cisimleri farketmemek gerçekten sinir bozucu sonuçlar doğurabilir. Metrajın fazla olduğu durumlarda her metraj kalemini tek tek saymak çok fazla zaman alacağından autocad üzerinde filtreleme yaparak ekranda kalan tüm elemanları seçerek net metrajı bulabiliriz. Fakat bu seçimdeki rakam her zaman doğru metrajı vermeyebilir. Örnek vermek gerekirse aşağıdaki gibi bir kazık yerleşim planı olduğunu varsayalım.


Kısaca hesap yapmak gerekirse projede 4*7=28 adet kazık var. Bu hesap her zaman bu kadar kolay olmayacağı için fitrelenmiş kazıkları seçerek toplam metraja ulaşmaya çalışalım. Tüm elemanları seçelim ve sağ tıklayıp özelliklere girelim.


Ekrana gelen pencerenin en başına bakarsanız autocade göre toplam 56 adet circle elamanı seçili. Yani bizim hesabımızın 2 katı kadar kazık var. Demekki çizim sırasında bir şekilde aynı nesneler üst üste gelmiş ve bunu yeni farkettik. Bu gibi durumlarda hata yapmamak için ne yapmalıyız? Metraj için aldığımız dosyada hiç bir metraja başlamadan önce üstü üste gelmiş nesneleri silerek işe başlayabiliriz. Overkill komutu işimizi görecektir. Komutsatırında overkill yazıp entera basalım ve ardından ekrandaki tüm nesneleri seçelim. Karşımıza aşağıdaki gibi bir opsiyon penceresi çıkacak.



Burada color, layer, linetype vb seçenekler arasında istediğimizi seçelim. Üst üste gelmiş nesnelerin burada seçtiğimiz özellikleri birbirinden farklı ise silme işlemi gerçekleşmeyecek. Örneğin üst arka planda kalan kazık rengi, çizgi kalınlığı veya layeri öndeki kazıktakinden farklı. Bu durumda farklı olan özellikler bu listede işaretlenmeli. Emin olmadığınız durumlarda hepsini işaretlemekte fayda var. Şimdi ok butonuna tıklayalım ve komut satırında overkill komutunun ne yaptığının özetine bakalım.


28 duplicate(s) deleted / 0 overlapping object(s) or segment(s) deleted. Yani 28 adet üst üste gelen nesne silindi ve kısmen örtüşen nesne hiç silinmedi. (Eğer uzun bir çizgi üzerinde kısa bir çizgi olsaydı veya çember üzerinde çember dilimi olsaydı overkill işlem sonucunda "0 duplicate(s) deleted / 1 overlapping object(s) or segment(s) deleted" yazacaktı). Şimdi metrajı tekrar kontrol edelim.


Ekrana gelen pencerenin en başına tekrar bakarsanız overkill işleminin ardından toplam 28 adet circle elamanı seçili. Yani en başta hesap ettiğimiğimiz gibi toplam 28 adet kazık var.

5 yorum:

  1. komutun ismini surekli unutuyorum. Ama gercektende cok ise yarayan bir komut.

    bu komut sayeseyinde fazladan koyulmus cisimleri kaldirdigimiz zaman dosyanin kapasiteside azaltilmis olur.

    YanıtlaSil
  2. bayağı faydalı olabilecek bir komut

    YanıtlaSil
  3. autocad ile metraj yapma konusunda uafk bir tüyo :

    http://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/secili-cizgileri-toplama-lispi-ile-kolay-metraj.html

    YanıtlaSil
  4. Lisp arayan arkadaşlar bana ulaşabilirler

    YanıtlaSil
  5. merhaba,
    üst üste gelmiş yazılarda işe yaramıyor bu komut. bunu yapabilen komut var mıdır?

    YanıtlaSil