31 Aralık 2011 Cumartesi

Excel Özet Tablo-Dış Veri Kaynağı Kullanma

Artık excel çalışma sayfasındaki verileri kullanarak nasıl özet tablo oluşturmayı öğrendiğimize göre, aynı işi dış veri kaynağı kullanarak nasıl yapacağımız üzerinde duralım.

Şantiyemizde 1 adet JCB silindir ve 1 adet JCB kepçe çalıştığını varsayalım. Ekipman puantorü aşağıdaki gibi bir Access tablosunu hazırlayarak aylık hakediş için size yolladı.

Şimdi boş bir Excel çalışma sayfası açalım ve ekle sekmesinden özet tabloya tıklayalım. Daha önceki çalışmamızda Excel otomatik olarak sayfadaki tabloyu algılamıştı. Bu çalışmamızda tablonun nerede olduğunu bizim göstermemiz gerekli. Bunun için dış veri kaynağı kullan seçeneğini işaretleyerek bağlantı seç butonuna tıklayalım.

Açılan pencerede çalışma kitabındaki, ağdaki ve bilgisayardaki daha önce tanımlanan bağlantıları görebilirsiniz. Buradaki örnekte kendi bilgisayarımızdaki bir Access dosyasını tanıtalım. Eğer ağ üzerindeki bir dosyayı tanıtacaksanız gerekli ayarları yaptığınızdan emin olun. Access dosyası üzerinde birisi veri girişi yaparken tablo oluşturursanız eksik veri ile tablo oluşturmuş olabilirsiniz. Şimdi daha fazlası içi göz ata tıklayarak bilgisayarımızdaki Access dosyasını seçelim ve a tıklayalım. Şimdi karşımıza ilk çıkan özet tablo oluşturma penceresine tekrar döndük. Excel sayfamız boş olduğu için özet tabloyu yeni bir sayfada oluşturmamıza gerek yok. O yüzden varolan çalışma sayfası seçeneğini işaretleyelim ve tamama tıklayalım.

Daha önceden bildiğimiz boş özet tablo formatı yine karşımızda. Sağ tarafta özet tablo penceresindeki yazılı satırlar Access tablosundaki kolon başlıkları ile aynı. Buradan sonra ne yapmamız gerektiğini zaten biliyoruz, tekrar anlatmaya gerek yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder