21 Mart 2011 Pazartesi

İleri Seviye Dosya Tanımlama

Dosya isimlendirmenin/tanımlamanın ileri seviyesi mi olurmuş diye soruyor olabilirsiniz ama sektöre bakınca bu bölümü bu şekilde isimlendirmeyi uygun gördüm :)

Metadata’yı genel olarak veri hakkında bilgi olarak özetleyebiliriz. Bir dosyayı örnek verirsek; bu dosyanın içindekiler bizim için bir veridir. Dosyaya vereceğimiz isim ise bu veri hakkında bir bilgidir. Belki bugüne kadar hiç dikkat etmediniz ama dosyanın içerisindeki bilginin ne olduğu bugüne kadar sadece dosya adı ile tanımladık. (Dosya uzantılarını hali hazırda yazılımcılar tarafından kullanmaktaydı.) Durum böyle olunca upuzun dosya isimleri kaçınılmaz oldu. İşletim sistemlerinin izin verdiği ölçüde uzattık biz de dosya isimlerini. “Havaalanı Terminal 3012 Elektrik İşleri – Alçak Gerilim Gerçekleşen ve Planlanan Montaj İşleri Yüzde İlerlemeleri.xlsx”

“Metadata” (üstveri) kavramını biraz detaylı incelemek isteyenler aşağıdaki linkten sayfaları okuyabilirler;

http://www.google.com.tr/search?hl=tr&safe=active&q=metadata+nedir%3F&aq=f&aqi=&aql=&oq=

Gelin dosyanın içerdiği veri hakkındaki bilgiyi dosya ismi haricinde bir yerlere daha yazalım. Aramalarımız daha kolay olsun. Dosyayı kullanan insanlar daha fazla veri hakkında bilgi edinsinler.
Örnek verecek olursak. Aylık olarak hazırladığınız “İlerleme Özeti” diye bir yazı var. Her ayın sonunda hazırlıyorsunuz.


Metni yazdınız. Yayımlamaya hazır. Sol üstteki “Windows” tuşuna gelin. Açılan menüden “Prepare” çıkan seçeneklerden de “Properties”i seçin.


Bir kutu açıldığını göreceksiniz. “Author”, “Title”, “Subject”, “Keywords”, “Category”, “Status” ve “Comments” bölümlerini başlıkları ile alakalı bir şekilde doldurabilirsiniz.


Eğer “Document Properties” yazan yere tıklayıp “Advanced Properties”i seçerseniz. Daha ilginç ve kullanışlı bir yer gelir karşınıza.



Hazırladığınız dokümana istediğiniz bilgileri girebilirsiniz. Mesela ben “Proje Alanı” adında bir bilgi tanımladım ve “Value” olarak “Genel” dedim. Burada ustalık artık size kalıyor. İsterseniz teknik ofis personelinin adını tek tek buraya girmelerini sağlar ve kişi bazında dosya araması yapabilirsiniz.


Bunların dışında. Dosyayı kapatıp, işletim sistemine döndüğünüzde, dosyanın üzerine sağ tıklayıp “Properties”i seçtiğinizde de ilgili bilgi tanımları ve değerlerine ulaşabiliyorsunuz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder