30 Ekim 2017 Pazartesi

Planlama Programlarında Negatif Bolluk (Negative Float) Neden Oluşur? Sebepleri Nelerdir?

Planlama programlarında, iş programını oluşturduktan ya da güncelledikten sonra programı run (çalıştır/koştur) ettiğimizde aktivitelerde bazen negative floatlarla karşılaşabiliyoruz. Bunun temel sebepleri;

1- Projeye Must Finish By Tarih Atanmış Olması
2- Herhangi Bir Aktiviteye Constraint Atanmış Olması
3- Schedule Optionsda Total Float Hesaplama Seçiminde Finish Üzerinden Değil, Start Üzerinden Bir Hesaplama Seçeneğinin Seçilmiş Olmasıdır.

Genel olarak en yaygın neden projeye Must Finish By eklenmiş olmasıdır.
Tek tek bakarsak;

1- Projeye Must Finish By Tarih Atanmış Olması
Eğer İdare ya da İşveren tarafından verilen zorunlu bit termin tarihi yoksa Projeler sekmesinden ilgili projeye tıklayıp, burada aşağıdaki bilgi ekranından dates sekmesine geçip Must Finish By kısmının boş olmasını sağlamalıyız. Burada bir tarih varsa bu tarihi kaldırmalıyız. Aksi durumda program Schedule edildiğinde proje finish tarihi must finish by tarihini geçtikçe aktivitelerde negative float görürsünüz.

2- Herhangi Bir Aktiviteye Constraint Atanmış Olması
Yukarıdaki kısımda açıklandığı gibi bu kez herhangi bir aktiviteye tarih kısıtlaması verilirse program schedule edildiğinde aktivite finish tarihi constarintte belirtilen tarihi geçtikçe ilgili aktivitede negative float görürsünüz.

3- Schedule Optionsda Total Float Hesaplama Seçiminde Finish Üzerinden Değil, Start Üzerinden Bir Hesaplama Seçeneğinin Seçilmiş Olması
Programda az da olsa Level of Effort ya da WBS Summary olan aktivitelerde negatif bolluk görülebiliyor. Bunu düzeltmek için de programda F9 a basıp run ettirirken yan tarafta bulunan options sekmesine basıp Schedule Options kısmına geçeriz. Burada en aşağılarda bulunan Compute Total Float as seçeneğinde Finish float üzerinden yapılan seçimin işaretli olup olmadığı kontrol edilir ve aşağıdaki gibi finish float seçeneğinin seçilmiş olması sağlanır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder