24 Eylül 2013 Salı

Primavera 6: İlk Ayarlar, "Admin > Preferences"

Amaç: Bu yazının amacı Primavera 6 yazılımındaki hızlı bir başlangıç için gerekli, olmazsa olmaz ayarların tanıtılmasıdır.

Yazı 3 ana bölüme ayrılmıştır;
1. bölüm aşağıda okuyacağınız Primavera 6: İlk Ayarlar "Admin > Preferences" yazısında anlatılmıştır. 

2. bölüm Primavera 6: İlk Ayarlar, "Edit > User Preferences" yazısında anlatılmıştır.

3. bölüm ise kaynak yüklemeleri ve güncellemeleri yapılacak bir iş programında önem kazanan Primavera 6: İlk Ayarlar, “Project Details” yazısında anlatılmıştır.

Primavera Kurulmadan Önce

Önemli: Primavera P6 Pro kurulumuna başlamadan önce bilgisayarınızın Denetim Masası “Bölge ve Dil” ayarlarından “Biçimler” sekmesindeki Biçimi “İngilizce (Amerikan)” olarak ayarlayın. Aksi durumda veri tabanı standart kullanıcıları yüklenmemekte, P6 veri tabanına bağlanamamaktadır.
Kurulumdan sonra biçimi tekrardan “Türkçe”ye getirebilirsiniz.



Primavera Kurulumu

Bu yazıda Primavera kurulumu anlatılmayacaktır. Kurulum, bilgilendirme ekranları takip edilerek yapılır. Bilgi sahibi olmadığınız noktalarda mutlaka teknik destek alınız.

Primavera İlk Ayarlar

Primavera ilk kurulduğunda bazı standart ayarların yapılması gerekmektedir. Aksi durumda, anlam veremediğiniz hesaplamalar ve sizin elle girdiğiniz verilerde değişiklikler olduğunu görürsünüz. Örneğin “export” aldığınız iş programını (hiçbir değişiklik yapmadan)  diğer bir bilgisayarda “import” ettiğinizde aktivite sürelerinin, başlangıç ve bitiş tarihlerinin değiştiğini görürsünüz. Bu durumda İş programının “export” alındığı bilgisayardaki aşağıdaki ayarların ne şekilde olduğunu öğrenin ve bu ayarları aynı şekilde kendi P6’nıza uygulayın.

“Stand Alone” kurulum P6’larda aşağıdaki ayarları basit bir şekilde kendi başınıza yapabilirsiniz. Sizin için kabus olan birçok sorunun çözüldüğünü göreceksiniz.

Primavera P6 "Admin > Preferences" altındaki ayarlar

Admin > Preferences > General


Code Separator: Birleştirilmiş kodların ve İş kırılım yapısının (WBS) ayraç seçimidir. Nokta olarak kalsın.
Starting Day of Week: Haftanın ilk günü Pazartesi (Monday) olarak ayarlayın.
Activity Duration: Yeni oluşturduğunuz aktiviteye varsayılan olarak bu gün süre olarak verilir. 5 günden az olmaması iyidir.
Password Policy: Bu bölümü işaretlemeyebilirsiniz. Bu bölüm işaretlendiğinde en az 8 karakterden ve en az bir rakam ve en az bir harften oluşan şifre kullanımı zorunlu hale gelir.

Admin > Preferences > Data Limits
Admin > Preferences > ID Lengths
Data Limits ve ID Lengths altındaki ayarları olduğu gibi bırakın.

Admin > Preferences > Time Periods
Süresel ve tarihsel sapmalara neden olan ayarların önemli bir kısmı buradadır.


Hours per Time Period: Eğer çalıştığınız departman ile ilgili yayımlanan bir standart yoksa bu bölüme hiç dokunmayın. “Export”un alındığı bilgisayardaki bu varsayımları öğrenin ve siz de aynı ayar değerlerini girin.

“Use assigned calendar to specify the number of work hours for each time period.”  Eğer sizde primaverayı "stand alone" kullananlardansanız bu kutucuğun seçili olmasında yarar var, ya da size programı gönderen bilgisayarın ayarı ne ise onu uygulayın. Bu bölüm seçilirse, iş programının hazırlandığı takvim veya takvimlerin sizde de mevcut olduğundan, (programı "import" ederken dikkat edin) günlük çalışma ve yıllık tatil ayarlarının aynı olduğundan emin olun.

Admin > Preferences > Earned Value


Earned Value Calculation” kısmında “At Completion values with current dates” veya Budget Values with current dates (bazı versiyonlarda (Planned Values with current dates)) seçilmeli. Bu bölüm bu şekilde seçilmezse “Baseline” olarak atadığınız iş programın başlangıç ve bitiş tarihlerinin farklı gösterildiğini, "saçmaladığını" görürsünüz. (Bu konu ile alakalı detaylı bir yazıyı önümüzdeki günlerde sizinle paylaşacağım)

Admin > Preferences > Reports
Admin > Preferences > Options
Admin > Preferences > Rate Types
Reports, Options ve Rate Types ayarları olduğu gibi kalabilir.

Admin > Preferences > Industry
Sektör seçimi terminoloji ve bazı varsayılan ayarların tanımlanması için önemli. Bu bölümde “Engineering and Construction”ı seçili olmalıdır.

Yazımızın ilk bölümünün sonuna geldik. İkinci bölümde görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.


2 yorum:

  1. merhaba: p6 da 1 gün süre giriyorum ancak 2 gün olarak etkiyor her türlü takvim değişikliğini yaptım yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba,
      büyük ihtimalle Admin > Time Periods ayarlarınız ile Takvim ayarlarınız birbirinden farklı.
      Selamlar,

      Sil