7 Eylül 2012 Cuma

İşlemlere Yüksek İşlemci Önceliği Atamak


Teknik ofislerde sürekli karşılaştığımız bir durum da büyük boyutlu dosyalarla çalışmaktır. Özellikle büyük Excel dokümanları (6MB ve üstü) ile çalışmak çoğu zaman gerçekten zaman kayıplarına sebep olmaktadır. Hatta Bazen büyük AutoCAD dosyalarını açmak dakikalarınızı bile alabilir. İşte böyle durumlarda size zaman kazandıracak bir ipucunu sizinle paylaşacağım; Windows işletim sisteminde “İşlemlere Yüksek İşlemci Önceliği Atamak”.

Özetlersek, aşağıda sıralanan işlemleri yaparak işletim sisteminizin, CPU kullanımı paylaşımı yaparken sizin istediğiniz programlara öncelik vermesini sağlayacaksınız. Tahmin edebileceğiniz gibi sadece Excel’e, AutoCAD’e değil bilgisayardaki herhangi bir programa öncelik verip, dosyaları ile çalışma hızınızı arttırabilirsiniz. Belirtmekte yarar var; uygulayacağınız ayarlar kalıcı değildir. Bilgisayar tekrar başlatıldığında veya ilgili program tekrar çalıştırıldığında varsayılan ayarlara geri dönecektir. Diğer taraftan yapacağınız “işlem önceliği atamak” –hiç karşılaşmasam da - işletim sisteminizde kararsızlıklara neden olabilir.

Bir örnek üzerinden anlatıma başlayalım. Elimizde bir Excel dokümanı var. Bu dosyada 45.891 satır ve 21 kolon bilgi içeriyor. Bazı kolonlar bilgilerini =düşeyara v.b. formüller ile alıyor. Dosyanın sabit disk üzerindeki boyutu ise 8.98MB.

Kullandığım bilgisayarın özellikleri şöyle: Intel(R) Core(TM) i5 CPU, 2.67 GHz, 4GB RAM, 64bit Windows 7 İşletim sistemi.

Mevcut durumda dosyayı açmak 30 saniye sürüyor. Herhangi bir kolona filtre atmak 2 saniye, ikinci filtreyi atmak 2 saniye, filtrelerin temizlenmesi ise 4 saniye sürüyor.

Şimdi gelin birlikte Excel’e işlemci önceliği atayalım.

1) “Başlat”dan tıklayarak Excel programını çalıştırın.

2) Ekranınızın altındaki durum çubuğuna sağ tıklayın ve çıkan menüden “Görev Yöneticisini Başlat”ı tıklayın.

3) Açılan “Windows Görev Yöneticisi” penceresinden “İşlemler” sekmesini seçin.


4) “Tüm kullanıcılara ait işlemleri göster”e tıklayın.

5) Listelenen işlemler arasından “EXCEL.EXE”i bulun ve sağ tıklayın. “Öncelik Ata” > “Yüksek”i seçin.


6) Karşınıza bir uyarı mesajı çıkacaktır. “Önceliği değiştir”e tıklayın.


Şimdi sisteminiz bu programa “Yüksek öncelik” vermeye hazır. Büyük boyutlu dosyayı şimdi bu şekilde açalım.

Bu durumda dosyayı açmak yine yaklaşık 30 saniye sürüyor. Bu sürede gözle görülür bir gelişme olmamasının sebebi bilginin sabit diskten okunuyor olması olabilir.

Herhangi bir kolona filtre atmak 1,5 saniye, ikinci filtreyi atmak 1,5 saniye, filtrelerin temizlenmesi ise 3,5 saniye sürüyor. Tabi ki bu ölçümler çok kaba ölçümler, yalnız siz dosyada gün boyu çalışırken hızlanmayı daha iyi fark edeceksinizdir. Hepinize rahat ve yüksek hızda çalışmalar diliyorum.

Selamlar,


7 yorum:

  1. Teşekkürler Erdem Bey,
    faydalı bir bilgi.

    YanıtlaSil
  2. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. win 8 kullanıyorum Öncelik ata kısmı yok ?

    YanıtlaSil
  4. win8'de ayrıntılar sekmesi içerisinden öncelik atayabilirsiniz..

    YanıtlaSil
  5. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  6. The complete shot weight mustn't exceed 90% of the injection capability of the machine. Injection capacities are normally quoted in grams of polystyrene at a specific gravity of 1.03 g cm-3. If it is intended to process one other material, the injection unit shot weight ought to CNC machining be recalculated using that particular material's particular gravity.

    YanıtlaSil