31 Ocak 2012 Salı

Merkez Bankası Kur Arşivini Kullanarak Grafik Oluşturmak

T.C. Merkez Bankası internet adresi üzerinden döviz kurları arşivine ulaşmanız mümkün. Şimdi istediğimiz bir zaman aralığında istediğimiz bir kurun grafiğini çizmeye çalışalım. İlk olarak web sitesinden sayfanın sol altında kalan TCMB Döviz Kurları bilgilerinin altındaki Arşiv butonuna tıklayalım.

Burada karşımıza çıkan sayfadaki 1950 tarihinden sonraki tüm döviz kurları zaman serilerine ulaşmak için tıklayınız yazan linke tıklayalım.


Açılan sayfada ilk olarak soldaki listeden istediğimiz kuru seçelim.


Yine aynı sayfada sağ tarafta istediğimiz zaman aralığını seçelim ve Kaydet(.csv) butonuna tıklayalım.


Verileri sağ tuşa tıklayarak diskinize kaydedebilirsiniz cümlesinin üzerindeki linke sağ tıklayarak farklı kaydet diyelim.


Excelde boş bir sayfa açalım ve Veri sekmesinden Metinden butonuna tıklayalım ve indirdiğimiz csv uzantılı dosyayı seçelim.


Açılan sihirbazda özgün veri türü olarak Sınırlandırılmış seçeneğini işaretleyelim ve ileri butonuna tıklayalım. Csv uzantılı dosyayı notepad ile açarsanız, sınırlandırılmış seçeneğinin açıklamasında belirtildiği gibi dataların virgül ile ayrıldığını görebilirsiniz.


Ayırıcılar arasından sadece virgülü seçelim ve tekrar ileri butonuna tıklayalım.


Şimdi csv dosyasının içindeki kolonları düzenlememiz gerekiyor. Veri önizlemesine bakarsanız üç tane Genel yazan kolon göreceksiniz. Burada ilk kolon seçili ve siyah arkaplana sahip. İlk kolon tarihi içerdiğinden sütün veri biçimi olarak tarih seçeneğini işaretleyelim. Csv dosyasındaki tarih formatı gün-ay-yıl şeklinde olduğundan GAY seçeneğini değiştirmiyoruz. İkinci kolon kur değerini içeriyor ve ayıraç olarak nokta kullanılmış. Bu yüzden gelişmiş butonuna tıklayıp ondalık ayıracı olarak . ve binlik ayıracı olarak , seçelim ve tamam butonuna tıklayalım. Son kolon ise bize gerekli olmadığından sütundan veri alma seçeneğini işaretleyelim ve son butonuna tıklayalım.



Şimdi excel csv dosyasındaki verileri nereye koymak istediğimizi soruyor, varsayılan olarak A1 hücresi seçilmiş, değiştirmiyoruz.


Tamama tıkladıktan sonra csv dosyasındaki veriler excele aktarılmış oluyor.


Baştaki satırları silelim ve kolon başlıkları ekleyelim. Ayrıca haftasonları için kur girilmediğinden filtreleme yaparak kur değeri sıfır olan hücreleri kaldıralım.


Kolon başlıkları dahil tüm hücreleri seçelim ve çizgi grafik ekleyelim.


Excel datayı inceleyerek grafikteki kur ekseni için minimum 0 ve maksimum 2,5 değerini atamış. Bu değerleri değiştirmek için eksene sağ tıklayalım ve ekseni biçimlendirelim.


En az satırında sabite tıklayalım ve 1,25 değerini girelim. Yine aynı şekilde en fazla satırında sabite tıklayalım ve 2 değerini girelim. Bu şekilde kurdaki dalgalanma ilk grafiğe oranla daha belirgin hale gelmiş oldu.





1 yorum:

  1. sizden Allah razı olsun ödevimi yaparken düzenlemeyi beceremediğimden 3 saatimi kaybettim.sonra internetten başkaları nasıl yapıyor derken sizi gördüm.paylaşımınız i.in teşekkür ederim.

    YanıtlaSil