4 Kasım 2010 Perşembe

Anahtar Teslim mi? Götürü Bedel mi?

İnşaat işleri ile ilgilenenlerin her zaman ağzındadır bu iki tanım. İnşaat işleri ile ilgilenmediğiniz halde, belki kulak misafiri olduğunuz konuşmalarda da dikkatinizi çekmiştir.

Bugün bu tanımlardan bahsetmemin sebebi ise, eğitim ve öğretime, proje yönetimi ve teknolojinin yeniliklerine muhtaç Türkiye İnşaat Sektörü’nde, birçok kişinin tanımları yanlış kullanması.

İnşaat sektöründeki iş yaşamım boyunca, belki kişisel özelliğimden belki de mühendis kişiliğimden kaynaklı bilmiyorum, gerektiğinde ve özellikle işin başında hep detaya inmişimdir. Konunun yapı taşına inip, konuyu tüme varım ile anlamaya çalışmışımdır. Karşımdaki insan bana bir şeyler anlatıyor ise kullandığı her kelimenin anlamını sindirerek hareket etmişimdir. Profesyonel yaşama yeni atılmış biri için gerçekten zorlayıcı bir hareket, özellikle etrafınızda o kadar anlamadığınız konuşmalar ve işler dönerken. Dediğim gibi işin başında her ne kadar zorlasa da, ilerleyen zamanla, detaya inme özelliğimin hep yararını görmüşümdür.

Sonuç olarak birbirimiz ile anlaşırken çevremizi modellemek için kullandığımız Dil’imize ne kadar hakim olursak o kadar rahat ederiz bu hayatta.

Konuyu fazla uzatmak istemiyorum. “Anahtar Teslim” ve “Götürü bedel”in tanımlarını yapıp karıştırılan kısmın üzerinde biraz durup yazımı bitireceğim.

Anahtar Teslim; işin kapsamını niteler, konu projenin her türlü işinin bir paket halinde verildiğini anlatır. Şöyle aklınızda tutabilirsiniz. İş bittiğinde anahtarı verirsiniz müşteriye. Her şey kullanıma hazırdır. İnşaat işinden örnek verirsek, anahtar teslim yapılan bir villada kaba inşaat işleri, ince işler, tefrişat, altyapı, tesisat ve aklınıza gelen her türlü iş o yüklenici tarafından tamamlanır. Götürü Bedel ise işin ödeme şeklini niteler, bu işin sonunda alınacak toplam paranın sabit bir tutar olduğunu anlatır bize. Konu proje ne ise, onun fiyatı, anlaşılan tutardır ve sabittir. Madem bu kadar girdik işin içine “Birim Fiyat”ın da tarifini yapıp geçelim. Adı üzerinde birimlere tek tek fiyat biçilmiştir. Birimlerin miktarları birim fiyatlar ile çarpılarak tutar hesaplanır.

Şimdi gelelim biraz kafa karıştırmaya. Yukarıdaki paragrafın ışığında şunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bir iş hem “Anahtar Teslim” hem de “Birim Fiyat” olabilir. Çünkü birinci tanım işin kapsamını tanımlarken, diğeri ödenecek paranın ödeme şeklini tanımlıyor, bir problem yok yani. Genel yanılgı “Anahtar Teslim” tanımının “Götürü Bedel” yerine kullanılmasıdır. Bu en çok yapılan günlük konuşma ve yazışma yanlışlarındandır. Bir iş “Anahtar Teslim” olarak bir altyükleniciye verilmiş. Sanki sabit bir tutara yapacakmış gibi anlıyor herkes. Hatta öyle hissediyoruz. Etrafınızdaki konuşmalara ve yazışmalara dikkat ederseniz siz de fark edeceksiniz ne kadar da yaygın bu yanlış kullanım. Ufak ama önemli bir konu. Hayat zaten detaylarda gizli değil midir?

Selamlar,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder